• Roig i Jalpi nº16 17300 Blanes, Girona.
  • Dimarts de 18h a 20h

Creu de Sant Jordi 2006

El Centre Catòlic Blanes rep la Creu de Sant Jordi

El Govern ha acordat aquest dimarts concedir la Creu de Sant Jordi a 62 personalitats i 15 entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la tasca de defensa de la seva identitat i de restauració de la seva personalitat o més generalment en el pla cívic i cultural. Entre els guardonats figuren Johan Cruyff, Isabel Coixet, Narcís Serra, l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal, el Club Gimnàstic de Tarragona S.A.D. o la Colla Castellera Xiquets de Reus.

 

El telèfon va sonar a casa de Pere Castany a les 6.03. A l’altre banda una veu li va preguntar “voleu la Creu o no?”. D’aquesta manera, un xic informal però plena de emoció li van comunicar al Centre Catòlic que li havien concedit la Creu de Sant Jordi.

Aquest i altres detalls van ser fets públics el passat dimecres a la Sala de Plens de l’Ajuntament en un acte que va comptar amb la presència de les autoritats del Centre Catòlic, l’alcalde de Blanes, Josep Marigó i representats del partits polítics.

La Creu propiament dita serà entregada el dilluns al Gran Teatre del Liceu en un acte al qual assistiran les 62 persones i 15 entitats a les quals s’els ha atorgat la màxima distinció de la Generalitat de Catalunya. Segons ha explicat Marigó, les invitacions disponibles per assistir a l’acte del Liceu són molt limitades donat la importància de la’acte i la gran quantitat de persones i entitats premiades. Per això, un cop la Creu de Sant Jordi estigui a Blanes, tant l’ajuntament com la pròpia entitat guardonada presentaran la distinció a tots els blanencs. I és just aquest caire popular un dels que l’entitat ha volgut destacar ja que la candidatura del Centre Catòlic ha estat avalada per milers de signatures de blanencs que han volgut donar el seu suport. Per això, des del Centre Catòlic aquest guardó es rep amb gratitut “als milers de blanencs que han donat suport” i “als milers de blanencs que en aquests cent anys han fet Centre, tot fent Blanes”.

A tall d’anecdota, el president del Centre va explicar com, entre les moltes entitats que van donar suport, la Guàrdia Civil va aportar les signatures dels membres de la caserna blanenca, on en el passat havien estat “estomacats per haver escrit algun poema o per haver fet alguna obra de teatre. Segons la directiva, tot i que la Guàrdia Civil com a cos no ha recolçat la candidatura, si que ho han fet els les persones que integren dita caserna, la qual cosa agraeix el centre.

El Centre Catòlic de Blanes, que aquest anys celebra el seu 100 aniversari i que estrena seu totalment renovada ha estat un participant molt actiu de la vida de Blanes. Aquesta implicació a la vida de la vila es resumeix, segons la direcció del centre, en sis punts bàsics. El primer, la capacitat de ‘reacció social’ del centre, demostrada en la creació de sindicats, escoles, etc. Un altre element destacat és el teatre, àerea en la qual el Centre Catòlic no només ha fet de lloc de representació sinó que s’ha implicat directament en tarees de producció teatral donant un suport integral a les inniciatives teatrals de la vila. El paper del Centre durant la dictadura ha estat molt important en el manteniment de la cultura catalana. En aquest mateix sentit, la directiva ha destacat la tarea de difusió de la cultura entre els blanencs durant tots aquests 100 anys. Una altre punt en el qual el Centre ha estat actiu és la promoció i suport a associacions com la sardanista o la pessebrista entre d’altres, esdevenint bressol d’entitats i persones interessades en la música, la poesia i la literatura en general.

Des del setmanari cafè&llet donem l’enhorabona a tots aquells que formen part d’aquesta aventura que és el Centre Catòlic.

Centre Catolic de Blanes Copyright 2021